Orhan Veli’nin Ankara’nın İzlerinde Şairin Ankara Aşkı
Orhan Veli Ankara’da yaşadı, Ankara’da yaşadı. Ankara’da okudu, Ankara’da aşık oldu, Ankara’da çalıştı, en güzel şiirlerini Ankara’da yazdı, Ankara’da Evkaf’ta memuriyetten istifa etti, güzel havada Ankara’da bir çukura düştü. Ve bir sabah Konur Caddesi ile Meşrutiyet Caddesi’nin köşesinde Ankara’ya son kez el salladı…
Sonra buradan sonsuza dek çekildi…
Anılarla dolu Ankara’yı geride bırakmak… Orhan Veli Ankara’da doğmadı, Ankara’da ölmedi ama Ankara’da yaşadı.
Tolga Aydoğan, Orhan Veli’nin hayatında değerli bir yere sahip, az bilinen bir döneme ışık tutuyor. Muharrir, özenle topladığı anıları, fotoğrafları ve belgeleriyle Ankara’da sokak sokak, yer yer, an be an şairin izlerini sürdürür.
Orhan Veli’nin ayak izleri…
Kitapta Orhan Veli’nin hayatına dair pek çok detay ilk kez gün ışığına çıkıyor. Aydoğan, edebiyat çevrelerine önemli bir kaynak sunarken, ‘Orhan Veli’nin Ankara’daki İzleri’ni okurla Ankara sokaklarında gezer gibi samimi bir üslupla anlatır.
Garip…
Gençlik yıllarında Ankara Erkek Lisesi’nin yayın organı olan Sesimiz dergisinde de eserleri yayınlanan Kanık’ın ilk şiirlerinde Necip Fazıl Kısakürek’in etkisi görüldü. Lise yıllarında Şair Melih Cevdet Anday ve Oktay Rifat ile arkadaş olan Kanık’ın bu dostluğu edebiyat hayatının başlangıcı oldu.
Aynı tarzda şiirler yazan Kanık, Anday ve Rıfat’ın bu tarzlarının “garip” bulunması üzerine yeni şiir anlayışlarını “Garip” olarak adlandırdı.
Sayfa: 392
36 yaşında vefat etti
Bu süreçte hocaları arasında yer alan ünlü şair Ahmet Hamdi Tanpınar’ın yanı sıra Halil Vedat Fıratlı ve Yahya Saim Sinanoğlu’ndan yola çıkan grup, derginin 154. sayısında “Garip” başlığıyla yaptığı açıklamayla yeni formlarına kavuştu. 1 Aralık 1939 tarihli “Varlık” dergisi açıkladı.
Grup daha sonra 1941’de “Garip” şiir kitabını okuyucularla tanıştırdı. Bu eserde Orhan Veli’ye ait 24, Oktay Rıfat’a ait 21 ve Melih Cevdet Anday’a ait 16 şiir yer almaktadır. Orhan Veli Kanık genç yaşta vefat etmiştir.
Kitap sayfası için link: