Haber

Manisalı Zeytinyağı Üreticisi: “Bu Yılın Rekoltesi Çok Kötü, Geçen Yıl İyi Bir Sezondu”

Manisa İstanbul’un Kırkağaç ilçesine bağlı Öveçli Mahallesi’nde zeytinyağı işletmeciliği yapan ve zeytin yetiştiren Ahmet Ok, şunları söyledi: “Bu yılın rekoltesini geçen yıla göre yüzde 100 olarak alırsak bu yılı yüzde 80 kayıpla kapatacağımızı tahmin ediyoruz. Yüzde 20 verim. Geçen yıl sezon iyi geçti. Bu yıl iklimsel bir dönem. Çiçeklenme döneminde havalar soğuktu, don nedeniyle çiçekler öldü. Bu nedenle verim çok kötü, çok düşük. Zeytinyağı normalde 3,5-4 kilo, hatta 1 kilo yağ üretebiliyor” dedi.

Manisalı üreticiler bu yıl zeytin rekoltesinin düşük olduğunu belirtti.

Yapımcı Uslu Tonguç Topal şunları söyledi:

“Yakıt maliyetleri ve işletme maliyetlerinin artması nedeniyle zeytin üreticileri zeytinliklerine fazla bakım yapamıyor, işleyemiyor. Önümüzdeki yıllarda bu konuda çok sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl küresel iklim değişikliği nedeniyle zeytinliklere çok fazla bakım yapamıyoruz. Dünya, İspanya’da, İtalya Portekiz’de, Tunus’ta, Fas’ta, Cezayir’de bile zeytin ve zeytinyağı yok. Hepsinde üretimi yüzde 50 oranında azalttık. Bu bizim için bir fırsat ama bu yıl bu fırsatı değerlendiremeyeceğiz çünkü ülkede bu yıl üretim rekoltesi 170 bin ton, bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. “Çiftçilerin bu zorlukları aşması çok zor görünüyor.”

“YÜZDE 20 VERİM ELDE EDECEĞİZİ TAHMİN EDİYORUZ”

Ahmet Ok dedi ki:

“Sezon kısaldı. Ortalama tonaj bin ton civarında. Bu seneki rekolteyi geçen seneye göre yüzde 100 alırsak, bu yılı yüzde 80 kayıp, yüzde 20 verimle kapatacağımızı varsayıyoruz. Son olarak; yıl yeterli bir dönemdi.Bu yıl iklim şartlarında çiçeklenme dönemindedir.Havanın soğuk olması nedeniyle çiçekler dondan ölmüştür.Bu nedenle verim çok kötü,çok düşük.Zeytinyağı normalde üç ve üç ürün verebilmektedir. yarım, dört kilo, hatta bir kilo yağ.Yerli olarak bazı bölgelerin ve toprakların yağ veriminin fazla olması nedeniyle değişiklik gösterebilir.Bu yıl kulaklıktan dolayı.6 kilo ile 7 kilo arasında zeytinden 1 kilo zeytin çıkabiliyor. Bu bölgenin Kuzey Ege bölgesi yağları aromatik bir tada sahiptir.Bu yüksek fiyat şu şekildedir; Türkiye’de mahsül zeytin azlığının yanı sıra dünyanın en büyük üreticisi olan İspanya ve İtalya gibi ülkelerde Dünyada zeytin kıtlığından dolayı Mayıs-Haziran aylarında bu zeytinlerin yokluğu fark edildi. Fark edildiğinde yurt içi enflasyonun yüksek olması ve yurt dışında mahsulün az olması nedeniyle fiyatlar bir anda artmış, İspanya, İtalya gibi ülkeler Türkiye gibi zeytinyağı üreticisi ülkelerden zeytinyağı ithal etmeye başlamıştı. Piyasalarda zeytinyağı euro üzerinden fiyatlandırıldığı için bu da 10 euro oluyor. “Bu Türk parasıyla neredeyse 300 lira.”

“ALTERNATİF OLARAK İNSANLAR SIVI YAĞLARA GEÇİŞ YAPACAK”

Bunun nedeni üretimdeki girdilerin yüksek olması, ister motorin, ister personel, ister elektrik olsun, zeytinyağında bu sene alt limitin 250 lira olacağını, bu fiyatların daha da yukarılara çıkabileceğini düşünüyorum. Bu, bir malın yükselişiyle birlikte insanların diğer alternatif mallara yöneleceği anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıllarda zeytinyağının değerini halkımıza detaylı bir şekilde anlatabilmenin mutluluğunu yaşadık. Şu anda Türkiye’de 180 milyona yakın ağacımız üretiliyor ve bu miktarın 250 bin – 300 bin ton ve üzerine çıkabileceğini düşünüyoruz. Bu arada petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte insanlar alternatif olarak sıvı yağlara yönelecek. Özellikle ayçiçek yağı. Maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor. Çiftçinin desteklenmesi gerekiyor. Gübre fiyatlarının düşürülmesi gerekiyor. Şu anda ortalama bir torba gübre bin liraya mal oluyor. Dizel artık 40 lira. Bunun dışında elektrik maliyeti ve yatırım giderleri. Şu anda çok yüksek. Türkiye’de şu anda kontrolsüz olan zeytinyağı ve bal gibi tağşiş dediğimiz sahte gıdaların piyasada yaygınlaştığını görüyoruz. Bu konular çeşitli kurum ve kişilere iletilse de doğru tedbirlerin alınmadığını görüyoruz. Şu anda piyasada 1 litre yağın fiyatı ortalama 250 lira. “Pazarlarda, çeşitli ortamlarda bakıyorsunuz ve 5 litre petrolün 600-500 lira civarında olduğunu görüyorsunuz… Bu yağın içinde ne var bilmiyorum.”

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SORUN YAŞAYACAĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUM”

Yapımcı Uslu Tonguç Topal, üretim maliyetleriyle ilgili şunları söyledi:

“Ben burada ÇKS’ye kayıtlıyım. Eşim de Yunanistan’da ÇKS’ye kayıtlı. Her iki ülkede de üretim yapıyoruz. Bu yıl işçilik, gübre fiyatları ve işletme maliyetleri ciddi oranda arttı. 1 litre yağın maliyeti yaklaşık 100.000’e çıktı. 250 lira. Motorin ve işletme giderlerindeki artış “Önümüzdeki yıllarda bu konuda çok sıkıntı yaşayacağımızı düşünüyorum. Bu yıl küresel iklim değişikliği nedeniyle zeytin ve zeytinyağı üretimi İspanya, İtalya, Portekiz, Tunus, Fas, Cezayir hatta İspanya, İtalya, Portekiz, Tunus, Fas, Cezayir’de yok. Hepsinde üretim azaldı. yüzde 50. Bu bizim için bir fırsat ama bu yıl bu fırsatı değerlendiremeyeceğiz çünkü ülkede bu yıl üretim rekoltesi 170 bin ton. Bu rakamın hayal olduğunu söyleyen uzmanlar da var. Çiftçilerin bu zorlukları aşması oldukça zor görünüyor. “

“ZEYTİNYAĞI FİYATINI NASIL DURDURACAĞIMI BİLMİYORUM”

Petrol işletmesi işleten Afet Yılmaz, bu yıl petrolün 200 liranın üzerinde maliyetle üretildiğini belirterek, piyasada satılan yağları vatandaşların büyük bir titizlikle alması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Manisa Soma’da zeytin ve zeytinyağı alıp satan bir esnafım. Halkımız internetten 90-100 liraya piyasadan yağ alıyor ve buna kanıyor. Hatta bu zeytinlerin yağlık fiyatı bile şu anda 30 liranın üzerinde. ama en az beşte birini ödeseler bile 155-160 lira tutuyor.Hesaplama Kitap meydanda.Bu yıl zeytin çok az olduğu için zeytinyağı fiyatının nasıl durdurulacağını bilmiyorum.Şu anda Ayvalık pazarında saat 05.04’te zeytinyağları 190 liraya kadar alınıyor. Şu anda yağlarımızı 200 liradan satıyoruz. Şu an piyasaya çıkacak yeni hasat yağlarımızın değerinin ne kadar olduğunu bilmiyoruz.” zeytin 35 lira, en az 5 kilosu 165-170 lira olarak hesaplanıyor. Bu paraların satılması mümkün değil. Önümüzdeki günlerde Soma ve çevresindeki pazarda yeşil zeytinin fiyatı 150 liraya kadar çıkacak. Bu mutlaka son anda yeni hesap döneminin başlamasıyla gerçekleşecektir. “

Kaynak: ANKA / Yerel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu