Sağlık

Bu ekmeğin etkilerine inanamayacaksınız! Bağışıklığı güçlendiren arı ekmeği…

Arıların bal kadar doğal bir şekilde ürettikleri arı ekmeği, başta kanser olmak üzere tüm hastalıklara karşı kalkan görevi görüyor. Kış aylarında arılar için yeterli beslenmeyi sağlayan arı ekmeği, bu nedenle yüksek oranda vitamin ve mineral içerir. Arı ekmeği eczanelerde genellikle kavanozlarda satılmaktadır.

ARI EKMEĞİ NEDİR?

Polen toplayan personel arılar kendileri ve bizim için besin üretirler. Balın yanı sıra arılar peteklerini yapmak için balmumu da üretirler. Arı ekmeği ise personel arıların bal ve balmumunu salgıladıkları bazı enzimlerle karıştırarak ürettikleri bir besin türüdür. ‘Perga’ olarak da bilinen arı ekmeği, petek hücrelerinde depolanır ve zengin bir mineral ve vitamin kaynağıdır. Ana kaynağı polen olan bu besin, esas olarak balın işçi arılar tarafından fermente edilmesiyle hazırlanır.

Baharın gelmesiyle birlikte polen toplamaya başlayan bu personel arılar kovanlarında arı ekmeği hazırlamaya başlarlar. Bu ekmek aslında arıların kış aylarında kendi tüketimleri için hazırladıkları bir besin kaynağıdır.

ARI EKMEĞİNİN FAYDALARI

  • Sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlar.

  • Bağırsak sağlığını korur ve kabızlık gibi sorunların önüne geçer.

  • Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser hastalığının önlenmesinde etkilidir.

  • Aynı zamanda polenden 6 kat daha fazla laktik asit içerdiğinden yaşlanma karşıtı ve cilt yenileyicidir. Bu nedenle birçok cilt bakım ürününde yer almaktadır.

  • İçerdiği yüksek K vitamini sayesinde yaraların güzelleşmesinde etkilidir.

  • İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık seviyesini en üst düzeye çıkarır ve hastalıklardan korur.

  • Diş eti kanaması gibi problemlerin önüne geçerek dişlerin sağlığını korur.

  • Halk arasında kansızlık olarak da bilinen demir eksikliği anemisinin tedavisinde güvenle kullanılmaktadır.

  • Tansiyonu normal seviyelerde tutar ve tansiyona bağlı hastalıkları önler.

  • Karaciğer sağlığının korunmasında büyük değeri vardır.

ARI EKMEĞİ NASIL TÜKETİLİR?

1 yaşından sonra tüm bireyler arı ekmeğini güvenle tüketebilir. Çocuklar için günde 6 adet arı ekmeği tüketmek yeterli iken yetişkinler için bu miktar 12 adete kadar çıkabilmektedir.

Kapsül formunda olanlar için doktorun bilgisi dahilinde dozu kullanmakta fayda var. Arı ekmeğini tekrar süt, yoğurt veya balla karıştırarak tüketmek oldukça kolaydır. Benzer çay ve kahvelere katabilir, eriyene kadar karıştırıp içebilirsiniz. Kronik yorgunluk gibi bir sorununuz varsa sabahları kahvaltıda sistematik olarak arı ekmeği tüketmeniz gün boyu gücünüzü korumanızda etkili olacaktır.

ARI EKMEĞİ KULLANIRKEN DİKKAT!

Alerjik yapıya sahip bireyler tüm besinleri kullanırken uzman doktorlara başvurmalı, arı ve polen yapıtlarına reaksiyon gösterebilecek kişiler kesinlikle dikkat etmelidir. Kronik bir hastalığınız, tansiyonunuz veya şekeriniz varsa mutlaka tekrar uzman görüşü almalısınız.

Yine, çocukların yetişkinlerden daha dikkatli olmaları gerekir. Diyetine eklemeden önce çocuğunuzun doktoruna danışmanızda fayda var. Daha önce arı ekmeği tüketilmemiş ise oluşabilecek yan etkilere karşı bir uzman eşliğinde hareket edilmesi daha garantilidir. Sporcular tarafından da afiyetle tüketilebilen arı ekmeği, yüksek protein içeriği sayesinde doğal bir ek gıda olarak kullanılabilir.

kozan-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu